DR Kongo

Rune Edvardsen

Under en misjonsreise til Den demokratiske republikken Kongo i 2002 fikk Rune Edvardsen lille Dina i armene sine. Hennes fortvilte mor fortalte hvordan hennes to år gamle datter var blitt voldtatt av to menn, og hvordan hun ikke hadde råd til å gi sin datter behandlingen hun trengte. Edvardsens umiddelbare reaksjon var å be venner om å hjelpe denne lille jenta. Kort tid etter ble det lille jentebarnet sendt til sykehus, og året etter stod et hjem for voldtatte jenter ferdig i byen Goma. Dina var den første jenta som flyttet inn.

Møtet med Dina ble starten på Dina-stiftelsen. I dag gir stiftelsen hjelp til 270 voldtatte jenter på to sentre i Øst-Kongo.

Edvardsen er også en dyktig sanger og musiker. Hittil har han gitt ut to rockealbum; "Standing at your front door" og "Angel". På konserten får vi høre han spille noen av sine hittlåter.

Justified

Justified består av bandmedlemmer fra både Konsmo, Eiken, Byremo og Evje. Musikksjangeren er country- og gospelrelatert og bandet har et bevisst budskap: Å forkynne evangeliet om Jesus Kristus gjennom musikk og vitnesbyrd!

Bandet er konsertrettet, det vil si at det er et band som innstiller seg på å spille kristne konserter på forskjellige steder. De ønsker å spille musikk som de har brukt tid på å øve inn, fordi de synes det er både gøy og viktig å utnytte sine gaver til å tjene Guds rike! De blir å høre på konserten i Sarons Dal.

Husker du? " class="video-play-icon">

Disse jentebarna vil få help

I denne stund er det svært mange unge voldtatte jenter som trenger hjelp og omsorg i Den demokratiske republikken Kongo.

Slik hjelper vi jentebarna →
Kongolesisk kvinne.

Den demokratiske republikken Kongo har en lang historie med politiske problemer, fattigdom og væpnede konflikter både under kolonistyret og som selvstendig stat. Konflikten som raser er den verste verden har sett siden 2. verdenskrig.

Seksuell voldt mot kvinner og barn er en av krigens brutaliteter. 1100 kvinner og jenter helt ned i spedbarnsalderen voldtas hver dag i DR Kongo (American Journal of Public Health). Sjelden har verden sett en krig der seksuell vold mot kvinner og jenter har vært mer utbredt.

Dina-stiftelsen gir voldtatte jentebarn nødvendig beskyttelse og hjelp. I Øst-Kongo, der krigen herjer som aller verst, har Dina-stiftelsen startet to sentre for voldtatte jenter. På sentrene får jentene en ny mulighet til å reise seg igjen og skape seg en fremtid.

Historie
Før kolonitiden var DR Kongo inndelt i ulike kongedømmer, men fra 1870-tallet begynte europeerne å utforske landet. Den belgiske kongen, Leopold II, tok landet til sin private eiendom i 1884, og ranet til seg store rikdommer gjennom brutal utnyttelse. Den belgiske stat overtok kontrollen i 1908.

I 1960 ble landet selvstendig under ledelse av Patrice Lumumba fra nasjonalistbevegelsen, som vant parlamentsvalget måneder før avkoloniseringen. Fem år etter grep generalen Joseph Mobuto makten, og omdøpte landet til Zaïre. Mobuto etablerte et undertrykkende diktatur og et regime som var assosiert med korrupsjon og nedbygging av allerede svake statsinstitusjoner. Mubotu ble avsatt i et nytt kupp i 1997.

Laurent-Désiré Kabila ble innsatt som ny president. Året etter ble regimet kastet. Dette resulterte i en borgerkrig som krevde nærmere 3,5 millioner menneskeliv. Borgerkrigen varte frem til 2003, og er kjent som «Den andre krigen i Kongo» eller «Afrikas første verdenskrig». Krigen involverte åtte land og tilsammen deltok 25 væpnede grupper.
Kabila ble drept i 2001, og sønnen Joseph overtok makten. Han ledet overgangsregjeringen etter krigens offisielle avslutning i 2002-2003, og vant valgene i 2006 og 2011.

Selv om krigen offisielt er over, fortsetter volden. I 2008 hadde krigen og etterspillet kostet 5,4 millioner mennesker livet, i hovedsak på grunn av sykdom og sult. Dette gjør krigen til konflikten med høyest tapstall siden andre verdenskrig.

Sen gjenoppbygging
De politiske utfordringene i DR Kongo er enorme og politikerne må bygge opp en ny stat helt fra grunnen av. Mange av dagens problemer skyldes den belgiske koloniadministrasjonens oppbygging av ensidige økonomiske strukturer, med sikte på å tømme landet for verdifulle ressurser. En annen årsak er Mobutos langvarige diktaturstyre, hvor enorme rikdommer ble ført ut av landet.

DR Kongo spenner over et stort område i Sentral-Afrika. De viktigste eksportvarene er diamanter, gull, kobber, kobolt, tre produkter, kaffe og råolje. Gruveindustrien står for 70 prosent av eksportinntektene. Dette førte til at DR Kongo var et av de afrikanske landene som ble hardest rammet av finanskrisen i 2008. Kina har investert mer og mer i infrastruktur og sykehus, mot gunstige avtaler om utvinning av kobber og kobolt.

Korrupsjon er en stor utfordring i DR Kongo. Konflikter oppstår stadig i deler av landet. I øst skaper opprørsgrupper problemer for lokalbefolkningen og for presidenten. Presidenten mener Rwanda og Uganda støtter opprørsgruppene.

Før gjenoppbyggingen kan starte for fult må regjeringen sørge for at volden slutter, og at menneskerettighetene respekteres over hele landet. Avgjørende for gjenoppbyggingen er rent drikkevann til alle områder av landet og gjenoppbyggingen av veinettet. Andre utfordringer er bekjempelsen av korrupsjon, oppbyggingen av et velfungerende statsapparat og gjenetableringen av internasjonale forbindelser.

Dina i DR Kongo

I Øst-Kongo, der krigen herjer som aller mest, har Dina-stiftelsen startet flere sentre for voldtatte jenter. På sentrene får jentene et hjem, beskyttelse, medisinsk tilsyn, skolegang og hjelp til å bearbeide traumene.

Vis alle
Mor og datter på Dina-senteret i Bukavu.
Vis

Dina-senter i Bukavu

I Bukavu i DR Kongo har vi startet et hjem for voldtatte jenter. Jentene som kommer hit får hjelp av Panzi sykehus og Dr. Denis Mukwege.

Dina-jenter utenfor senteret i Goma.
Vis

Dina-senter i Goma

Vårt første senter for voldtatte jenter ble bygd i Goma, i Øst-Kongo. Senteret gir hjelp til 103 jenter som er ofre for krigens brutaliteter.

Pygmeebarn på Dina-skolen.
Vis

Dina-skole i Masisi

I Masisi, dypt inne i skogene i Øst-Kongo, har Dina-stiftelsen kjøpt et helt fjell. Her er det etablert en bosetning for pygmeer.