Tatin ble gravid etter at hun ble voldtatt

Tatin ble gravid etter at hun ble voldtatt av fem soldater. Hun er en av jentene som Dina-stiftelsen hjelper.

På to rehabiliteringssentre i det krigsherjede Øst-Kongo gir Dina-stiftelsen omsorg til jenter som har blitt utsatt for vold og overgrep. I Bukavu har stiftelsen bygget et såkalt «mødrehjem» for voldtatte jenter. Av de drøyt 70 jentene som bor her, er flere av jentene blitt gravide som følge av voldtekt. Mange er også blitt avvist av sine familier. Enkelte av mødrene er så unge som 12 år.

Mange av jentene som kommer til senteret har store skader i underlivet. Vi har derfor innledet et samarbeid med Denis Mukwege, grunnlegger og lege ved Panzi sykehus i Bukavu. Denis har spesialisert seg i å behandle kvinner som er blitt voldtatt. Han har blitt en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysisk skade forårsaket av gruppevoldtekt, og har mottatt flere priser for sitt arbeid. Blant annet Sacharovprisen, som er Europaparlamentets menneskerettighetspris. Jentene som trenger det får kirurgisk behandling ved sykehuset, mens vårt senter skal fungere som et retreatsenter for disse. På senteret får jentene skolegang og hjelp til å bearbeide traumene. På denne måten får jenter som har blitt voldtatt og utsatt for grov vold, mulighet til å reise seg igjen og skape seg en framtid. På senteret får også de unge mødrene hjelp til å oppfostre barna sine.

En av de eldre jentene på senteret er 18 år gamle Tantin som nå forteller om hvordan hun kom til senteret i Bukavu:


«Mitt navn er Tantin, og jeg kommer fra landsbyen Mulungu Baliga. Min historie startet den dagen det ble krig i landsbyen mot en av opprørsgruppene, Rahia Mutomboki. Hele min familie måtte rømme fra landsbyen og inn i skogene. Rahia Mutomboki er kjent for å være en gjeng av fryktelige soldater som ikke stopper med noe før de har vunnet krigen. I skogen fant vi et gjemmested som vi trodde var trygt. Derfra kunne vi høre skrik og skudd som gikk av i landsbyen.

En morgen, da vi våknet, ble vi omringet av noen soldater som ikke var Rahia Mutomboki. Disse snakket et annet språk. Foran familien min holdt fem av soldatene meg fast og voldtok meg en etter en. Etter dette ble jeg veldig syk, og vi hadde ingen penger til behandling. Noen fortalte meg at Dina-stiftelsen hjalp jenter som meg. Derfor dro jeg til Dina-senteret i Bukavu. Her tok de meg inn. Jeg ble tatt med til sykehuset i Panzi der jeg fikk behandlingen jeg trengte.

Med hjelp av Dina-stiftelsen studerer jeg nå ved «La rose secondary school». Tusen takk for at dere hjelper meg!»

  • Tatin ble voldtatt av fem soldater. Dina-stiftelsen hjelper henne nå ut av tragedien og gir henne behandlingen hun trenger.

Jeg kunne høre skrik og skudd som gikk av i landsbyen min.

Tatin