Dina ble redningen til hundrevis av jenter

Rune Edvardsen holder Dina i armene sine

Rune Edvardsen og Dina på Dina-senteret i Goma. Bilde er fra 2009.

Dina-stiftelsen har sin opprinnelse i en hendelse i 2002. Da var Rune Edvardsen på reise i DR Kongo, og fikk plassert lille Dina i armene sine.

Hennes fortvilte mor fortalte om hvordan hennes to år gamle datter ble voldtatt av to menn. Edvardsen tenkte på sine to døtre hjemme – og fikk et sterkt behov for å hjelpe lille Dina. Det trengtes midler raskt for å få medisinsk behandling til Dina. Edvardsen ringte rundt til familie og venner, og fikk i løpet av kort tid nok midler til å sende Dina på sykehus. Det skulle vise seg at en liten voldtatt jente ble en redning for tusener av andre: Året etter var Dina-stiftelsens første hjem for voldtatte jenter ferdig.

Dina var den første jenta som flyttet inn på senteret i Goma.

- Mine foreldre ble skilt da min far fant seg ny kone. Min mor ble alene om å forsørge meg og mine tre søsken. Hun arbeidet både morgen og kveld med å selge grønnsaker, mens jeg og mine søsken ble værende hos slektninger, forteller 15-åringen.

- Natten jeg ble voldtatt, var jeg hos mine onkler. De skulle passe på meg, men istedet kom de inn på rommet mitt og voldtok meg. Jeg hadde knapt lært å gå før jeg ble offer for seksuell vold.

En av hennes mors venninner tok hun med til et sykehus i nærheten. Her lå den lille jenta i flere dager, uten at formen ble noe bedre.

- Det var mens jeg lå på sykehuset jeg møtte «Pappa Rune», sier Dina. - Han sørget for at jeg ble sendt til et bedre sykehus der jeg fikk behandlingen jeg trengte. Noen måneder senere fikk jeg tilbud av «Pappa Rune» om å flytte til senteret i Goma, som den gang var et lite hus med noen få jenter i samme situasjon som meg. Dette skulle være et senter hvor vi kunne få hjelp til å bearbeide traumene våre. På senteret gikk vi på skole, fikk nye klær, nye venner, rådgivere å snakke med og medisinsk tilsyn. Ettersom årene gikk ble senteret større og større, og jenter har flyttet inn og ut av senteret.

DR Kongo er et av verdens farligste land for kvinner og et av verdens verste land å vokse opp i. Sjelden har verden sett en krig der seksuell vold mot kvinner og jentebarn har vært mer utbredt. 1 100 kvinner og jenter helt ned til spedbarnsalderen voldtas hver dag i DR Kongo (Kilde: American Journal of Public Health). Dina-stiftelsen driver flere sentre som gir omsorg til voldtatte jentebarn.

Dina bor fortsatt på senteret der hun og hennes mor jobber. Da vi spør Dina om hun fortsatt tenker på det som skjedde henne i barndommen, svarer hun: «Jeg er femten år og tenker ikke lenger på det som skjedde. Dina-senteret lærte meg å tenke på fremtiden!»

Se bilder av Dina:

Klikk på bildene for større bilder og beskrivelse:

  • Dina sammen med Rune Edvardsen. Bildet er fra 2003.
  • Dina som barn. Bildet er fra 2005.
  • Rune Edvardsen og Dina. Bildet er fra 2008.
  • Rune Edvardsen og Dina åpner ny del av senterert i Goma. Bildet er fra 2009.
  • Dina på skolebenken. Bildet er fra 2010.
  • Dina som 15-åring. Bildet er fra 2014.
  • Både Dina og hennes mor jobber på Dina-senteret i Goma. Bildet er fra 2015.

Som toåring ble jeg voldtatt. Nå tenker jeg ikke på det som skjedde. På Dinasenteret lærte jeg å tenke på fremtiden.

Dina (15)