Helsetilbud til nødlidende, katastroferammede og fattige familier

Dina-stiftelsens ambulanse på Zanzibar, i Tanzania.
ProsjektHelse
StedTanzania, DR Kongo og Indonesia
HjelperNødlidende, katastroferammede og fattige familier
Startet2003

Kirurgisk behandling av voldtatte jenter i Kongo

Mange av de voldtatte jentene som vi hjelper i Den demokratiske republikken Kongo har behov for kirurgisk behandling ved sykehus, etter gjerningsmennene har stukket fysiske gjenstander inn i sine ofre. Dette er barn fra 2 år og oppover. Dina-stiftelsen samarbeider med verdenskjente Denis Mukwege, grunnlegger og lege ved Panzi sykehus i Bukavu. Han har blitt en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysiske skader forårsaket av gruppevoldtekt, og har mottatt flere priser for sitt arbeid. Gjennom et samarbeid med sykehuset gir vi jentene en best mulig behandling. På våre sentre får jentene oppfølging, tilgang på psykologhjelp for å bearbeide traumene, og advokathjelp til å følge opp saken.

Denis Mukwege var blant annet gjest på Skavlan i oktober 2014 – se hele intervjuet her.

Se dokumentaren om Denis Mukwege og kvinnesenteret «City of Joy» på Netflix.

Drift av sykehus i Øst-Kongo

I Kititu i Øst-Kongo har norske pinsevenner bygget et sykehus som er det eneste helsetilbudet i et befolkningsområde på 141 688 mennesker. Dina-stiftelsen støtter driften av sykehuset. Sykehuset har 120 sengeplasser, men bare 88 av dem er funksjonelle. Det utgjør likevel en dobbel standard for helsesonen i Kititu enn det helsedepartementet gjør (1: 1610 i stedet for 1: 1000). Sykehuset er godt utstyrt og har alt fra fødeavdeling, handikappsenter, røntgen, operasjonsstuer, medisin og kirurgisk avdeling. I tillegg er det en barneavdelingen, hvor blant annet underernærte barn får hjelp. De underernærte barna tilbys mat og medisinsk behandling. Det blir også gitt omsorg til handikappede barn. I gjennomsnitt får 15 pasienter behandling av sykehuset hver dag.

En mobil klinikk på Zanzibar

På Zanzibar driver Dina-stiftelsen en mobil klinikk som hver uke drar til nye landsbyer der de tilbyr gratis helsesjekk og gratis medisiner. Zanzibar har et elendig helsetilbud til sine 1,3 millioner innbyggerne. Dette går særskilt ut over de fattige familiene på øya. I gjennomsnitt får 300 pasienter hver uke behandling av klinikken. Vanlige sykdommer er hiv/aids, malaria og diaré. De som trenger mer hjelp får oppfølging av en lege som driver en statlig klinikk, og som leder teamet når de er ute. Operation Blessing har tatt på seg mye av de finansielle utgiftene med klinikken.

Klinikker i Indonesia

Dina-stiftelsen har også startet to klinikker i Surabaya og i Mandao i Indonesia. Klinikkene hjelper ofre for en pågående naturkatastrofe, og fattige familier som bor på en søppelfylling. Begge klinikkene er nå selvdrevne.

Les mer om:

Mobil klinikk på Zanzibar, Tanzania
Sykehus i Kititu, DR Kongo
Voldtatte jenter i Bukavu, DR Kongo
Dina-klinikk i Surabaya, Indonesia
Dina-klinikk i Manado, Indonesia

Bilder fra prosjektet:

Klikk på bildene for større bilder og beskrivelse:

  • Liten gutt får hjelp av sykehuset i Kititu, i DR Kongo. Foto: Sol Nodeland.
  • Fattige på Zanzibar får hjelp av Dina-stiftelsens mobile klinikk på øya. Foto: Nathalie Edvardsen.
  • Dina-stiftelsens kontorer på Zanzibar. Foto: Nathalie Edvardsen.
  • Jackson kjører Dina-stiftelsens mobile ambulanse på Zanzibar. Foto: Nathalie Edvardsen.
  • Mor med sin nyfødte datter på sykehuset i Kititu, i DR Kongo. Foto: Sol Nodeland.
  • Dina-klinikken ved Surabaya i Indonesia. Denne klinikken er nå selvdreven. Foto: Geir Egeland.
  • Dina-klinikken ved Surabaya i Indonesia tilbyr også tannhelse til sine passienter. Klinikken har vært selvdreven siden 2012. Foto: Geir Egeland.