Fredsarbeid

Rune Edvardsen, leder for Dina-stiftelsen.
ProsjektFredsarbeid
StedDR Kongo og Burundi
HjelperKrigens ofre
Startet2005

Gjennom Dina-fredsstiftelse bidrar Dina-stiftelsen til fred og forsoning i krigsherjede områder.

Dina-stiftelsen legger til rette for konfliktløsning mellom stridende grupper i krigsherjede områder. Stiftelsen har blant annet tatt initiativ til fredskonferanser i Den demokratiske republikken Kongo og Burundi der opprørsledere, kirkeledere og regjeringsrepresentanter møtes for første gang. På fredskonferansene går stiftelsen i dybden på konflikter som går på etnisitet, religion og politikk.

Dina-stiftelsen har opprettet Dina-fredsstiftelse som har sitt hovedkontor i Kinshasa, hovedstaten i DR Kongo. Dina-fredsstiftelse arbeider tett med landets myndigheter. Stiftelsen har også tett kontakt med myndighetene i andre krigsherjede land og arbeider også sammen med norske myndigheter for fred og stabilitet.

DR Kongo har en lang historie med politiske problemer, fattigdom og væpnede konflikter både under kolonistyret og som selvstendig stat. Konflikten som raser er den verste verden har sett siden 2. verdenskrig. Fra 1870-tallet begynte europeerne å utforske landet, og i 1884 tok den belgiske kongen, Leopold II, landet til sin private eiendom. Kong Leopold II ranet til seg store rikdommer gjennom brutal utnyttelse. Senere ble landet overtatt av den belgiske stat.
Landet ble selvstendig i 1960, under ledelse av Patrice Lumumba, som vant parlamentsvalget bare måneder før avkoloniseringen. Fem år etter grep generalen Joseph Mobuto makten, og omdøpte landet til Zaïre. Mobuto etablerte et undertrykkende diktatur og et regime som var assosiert med korrupsjon og nedbygging av allerede svake statsinstitusjoner. Mubotu ble avsatt i et nytt kupp i 1997. Laurent-Désiré Kabila ble innsatt som ny president. Året etter ble regimet kastet. Dette resulterte i en borgerkrig som krevde nærmere 3,5 millioner menneskeliv. Borgerkrigen varte frem til 2003, og er kjent som «Den andre krigen i Kongo» eller «Afrikas første verdenskrig». Krigen involverte åtte land og tilsammen deltok 25 væpnede grupper.

Selv om krigen offisielt er over, fortsetter volden. I 2008 hadde krigen og etterspillet kostet 5,4 millioner mennesker livet, i hovedsak på grunn av sykdom og sult. Dette gjør krigen til konflikten med høyest tapstall siden andre verdenskrig.

Les mer om DR Kongo

Burundi har i flere tiår vært herjet av interne konflikter, noe som i stor grad har gått på etniske ulikheter mellom hutuer, tutsier og twa-befolkningen. Dette resulterte i en borgerkrig i 1993 der over 50 000 hutuer og tutsier ble drept, og hele 700 000 hutuer flyktet fra landet. Dina-stiftelsen arrangerer fredskonferanser i ulike landsbyer der det fokuseres på å legge fortiden bak seg og hvordan landet kan bygges opp i fellesskap. Hutuer, tutsier og twa-befolkningen får tildelt et nytt navn – «twahutsi», noe som ofte blir svært godt mottatt. I fellesskap utarbeides det et dokument om tiltak som de selv ønsker å gjøre i sin landsby. Dokumentet blir gitt til ordfører og til landets myndigheter.

Burundi er i dag inne i den lengste perioden med demokratisk valgte styresmakter i landets historie, men freden er fortsatt sårbar. De mange konfliktene landet har stridt med har gjort Burundi til et av verdens fattigste land.

Les mer om Burundi

Bilder fra prosjektet:

Klikk på bildene for større bilder og beskrivelse:

  • Rune Edvardsen, leder for Dina-stiftelsen, snakker om fred på stiftelsens fredskonferanse i Burundi i 2014. Foto: Nathalie Edvardsen.
  • Her drar deltakerne hverandre i to ulike retninger som symboliserer hvordan det å samarbeide — å dra hverandre i en retninge, fungerer mye bedre en krig. Foto: Nathalie Edvardsen.
  • På fredskonferanser møtes opprørsledere, kirkeledere og regjeringsrepresentanterfor første gang. Foto: Nathalie Edvardsen.
  • Mann noterer ned punkter som han lærer på fredskonferanse. Foto: Nathalie Edvardsen.
  • Kvinner får også delta og utrykke seg under fredskonferansene. Foto: Nathalie Edvardsen.
  • Rune Edvardsen, leder for Dina-stiftelsen, møter barnesoldater i DR Kongo. Foto: David Darg.
  • Deltakerne deles inn i grupper der de sammen kan ha dialog om fremtiden for sin landsby og for landet sitt. Foto: Nathalie Edvardsen.
  • Deltakerne er takknemlige for undervisningen de får om fredsarbeid. Foto: Nathalie Edvardsen.
  • Rune Edvardsen, leder for Dina-stiftelsen, i dialog med Laurent Nkunda som er tidligere leder for en opprørsgruppe i Nord-Kivu provinsen. Foto: Geir Egeland.