Gatebarna i Uganda

Stuart, er et av albinobarna som bor på barnehjemmet. Foto: Rune Edvardsen.
ProsjektBarnehjem
StedIganga, Uganda
Hjelper28 gatebarn, flere med albinisme
Startet2018

Gjennom et samarbeid med den lokale hjelpeorganisasjonen «Feed The Streets» i Uganda, har vi bygget et barnehjem til 28 gatebarn i Iganga.

Det nye hjemmet stod ferdig 26. august 2018. For første gang kunne barna tilbringe natten i en egen seng, under en varm dyne. Frem til da hadde barna og to omsorgspersoner overnattet på noen stråmatter, under kummerlige forhold, i ei rønne på ti kvadratmeter. Elleve dager senere kollapset det gamle huset.

«Feed The Streets» er en ny hjelpeorganisasjon som ble grunnlagt av den kjente ugandiske sangerinnen, Grace Nakimera. Dina-stiftelsen ønsker å bygge opp den nye organisasjonen, og samarbeidet har fått mye medieomtale i ugandisk presse.

Se bilder og les hva lokalpressen skriver her.

Albinobarn lever i konstant frykt for å bli et offer for noens grådighet

Flere av barna som får hjelp er født med albinisme. Albinisme er en medfødt genetisk tilstand hvor kroppen ikke kan, eller er begrenset i å produsere melanin, stoffet som er ansvarlig for fargene i hud, hår og øyne.

Mytene om albinisme i Øst-Afrika er mange, og varierer mellom landene, men den generelle oppfatningen av hudtilstanden forblir den samme. Det sies at en person med albinisme har stor makt i kroppen, og at hvis du gir en kroppsdel til en heksedoktor, vil han gjøre deg rik. Det er også antatt at de faktisk er spøkelser, og ikke menneskelige.

Utallige mennesker med albinisme blir angrepet eller brutalt myrdet. Likene blir funnet med manglende kroppsdeler, som blir solgt til blant annet hekser som bruker dem i deres trolldom. Kroppsdeler antas å bringe lykke og rikdom. Det er også tilfeller der familiemedlemmer har blitt anklaget for å stå bak sine søskens død.

Noen foreldre holder sine barn inne hele tiden, redd for hva naboer kan si, eller fordi de mangler kunnskap om hvordan å ta vare på et barn med albinisme. I skolene blir mange albinobarn mobbet og andre klassekamerater nekter å sitte ved siden av dem. Albinisme påvirker ofte synet, som også kan bli et stort handikap i klasserommet.

Bilder fra prosjektet:

Klikk på bildene for større bilder og beskrivelse:

  • 26. august 2018 flyttet 28 barn og 2 omsorgspersoner inn på det nye barnehjemmet. Foto: Rune Edvardsen.
  • Rashmie er en av de minste barna som får hjelp av senteret. Foto: Rune Edvardsen.
  • Det nye senteret for fattige og foreldreløse gatebarn, og barn som har albinisme. Foto: Rune Edvardsen.
  • Montering av solcellepaneler. Foto: Rune Edvardsen.
  • Barna viser stolt frem de nye sengene sine. Foto: Rune Edvardsen.