Dina-stiftelsen vil dele ut mat til flyktninger i Irak

Irakiske barn.
ProsjektMatutdeling
StedDahuk og Erbil, Irak
HjelperFem flyktningleirer
Startet2019

Dina-stiftelsen starter opp et nytt prosjekt og vil del ut gratis brød til irakiske flyktninger som bor i flyktningleirer i Nord-Irak. Flyktningene lever under svært dårlige forhold og sitter fast uten å vite hva fremtiden bringer. Mange av dem er jesidier som flyktet fra Sinjar-området da terrorgruppen IS gikk til angrep på dem i 2014.

Sommeren 2019 dro Rune Edvardsen, grunnlegger av Dina-stiftelsen, til Irak. Under oppholdet besøkte han flere flyktningleirer i Dahuk og Erbil, som ligger nord i landet. Her møtte Edvardsen flyktninger som hadde levd flere år i leirene, og ble fortalt sterke historier om hva barn, kvinner og menn gjennomgikk mens terrorgruppen IS herjet i landet. De flest han kom i kontakt med var jesidier.

Angrepet av IS

Jesidier tilhører en av mange religiøse minoritetsgrupper i Irak. I 2014 ble jesidiene angrepet av IS på Sinjar-området nord i Irak. Tusenvis ble tatt til fange eller drept, og nærmere hundre tusen mennesker flyktet til Sinjar-fjellet. Der var de fanget i dagevis uten mat og vann, før kurdiske styrker fikk laget en rømningsvei. De som ble på fjellet lengst døde av vannmangel, skader eller utmattelse. Dette var eldre, syke og gravide som ikke kunne ta seg ned på egen hånd.

Kvinner som ble fanget ble solgt som sexslaver. Mange av dem ble utsatt for gjentatte seksuelle overgrep. De ble tvunget til å konvertere, og flere av dem ble giftet bort til IS-krigere.

Menn ble separert fra familiene og tvunget til å konvertere. Gutter ble tatt fra sine mødre hvor de ble hjernevasket og trent til å bli barnesoldater. Om de nektet ble de drept.

Ingenting å vende tilbake til

Sinjar ble gjenerobret i november 2015. Flere år senere er jesidiene fortsatt på flukt i Nord-Irak og utlandet, uten noe hjem å vende tilbake til. Mange som flyktet mangler både identitetspapirer og dokumentasjon på eiendom.

I motsetning til andre steder i Irak, som gjenoppbygges sakte men sikkert, har det fortsatt ikke skjedd noe i Sinjar. Store deler er skadet eller ødelagt etter gjenerobringen av byen. Den forblir ubeboelig, uten vann, skoler eller sykehus. De som har vendt hjem lever under svært kummerlige forhold.
I følge flyktninghjelpen krever det mer internasjonal støtte til å sikre varig fred, inkludering og en bærekraftig fremtid i. Uten det vil jesidiene kanskje aldri få noe hjem å vende tilbake til.

Forholdene i flyktningleirer

Flyktningleirer blir skapt av mangel på bedre alternativ. Det er en midlertidig håndtering av humanitære behov hos mennesker som har blitt tvunget på flukt fra sine hjem.?Dessverre kan flyktningleirer eksistere i årevis uten løsninger.

Dårlige boforhold og overbefolkede leirer gjør at flyktningene blir ekstra sårbare for å bli syke. I følge Leger Uten Grenser er tilgang på helsehjelp ofte begrenset. Dårlige vann- og sanitærsystemer, samt mangel på mat bidrar også til høyere risiko for sykdom.

Mange som flykter fra vold og konflikt og har opplevd eller vært vitne til traumatiske hendelser og episoder kan få alvorlige mentale lidelser.

Hvis de over lengre tid blir sittende fast i flyktningleirer uten å vite hva fremtiden bringer, kan dette forverre tilstanden deres. Det samme er tilfelle hvis flyktningene lever under ekstreme boforhold og ikke får sine grunnleggende behov dekket.

Skal dele ut gratis brød i flyktningleirer

Dina-stiftelsen ønsker å starte bakerier i fem flyktningleirer i Dahuk og Erbil. Stiftelsen vil bruke lokale bakere og ansette folk i fra flyktningleirene. Har du lyst og mulighet til å støtte driften av bakeriene?

Det trengs 108 personer per bakeri som kan støtte med 250 kroner i måneden.