Hjelp til 196 jenter i Øst-Kongo

Rune Edvardsen, grunnlegger og leder av Dina-stiftelsen, henter ut voldtatte jenter av Kongos skoger.
ProsjektOmsorg til voldtatte jenter
StedBukavu og Goma, DR Kongo
Hjelper193 jenter
Startet2003

Den demokratiske republikken Kongo er et av verdens verste land å vokse opp i. Krig, korrupsjon og håpløshet råder. Seksuell vold mot kvinner og barn er en av krigens brutaliteter.

Sjelden har verden sett en krig der seksuell vold mot kvinner og jenter har vært mer utbredt enn i Kongo. 1100 kvinner og jenter helt ned til spedbarnsalderen voldtas hver dag i Kongo (American Journal of Public Health 2010). Svært mange av jentene opplever å få underlivene ødelagt av fysiske gjenstander som gjerningsmennene har stukket inn i sine ofre.

I over 10 år har Dina-stiftelsen arbeidet for voldtatte jenter i DR Kongo. Der krigen herjer som aller verst, har Dina-stiftelsen startet to sentre for voldtatte jenter. På sentrene får jentene et hjem, beskyttelse, medisinsk tilsyn og hjelp til å bearbeide traumene. Jentene får bo sammen med andre jenter som deler deres skjebne, og de får ansatte som tar seg av dem. Jentene får tilgang på psykologhjelp og advokathjelp til å følge opp saken. Jentene som trenger det får kirurgisk behandling ved sykehus.

Fra jentene er fem år får de starte på en 12 års utdanning som gir de kunnskapene til å unngå fattigdom, holde seg friske og få håp for fremtiden. De får gå 6 år på grunnskole og 6 år på videregående skole, og får lære blant annet fransk, engelsk, matematikk, kjemi, samfunnsfag, geografi og historie. Dina-stiftelsen har startet egne skoler til å utdanne jentene. Jentene får også opplæring i bruk av datamaskiner og symaskiner, som skal hjelpe de til å få gode jobber i fremtiden.

Et av sentrene har et spesielt fokus mot jenter som har blitt gravide som følge av voldtekt – og som har opplevd å bli sosialt utstøtt. Enkelte av disse mødrene er så unge som 12 år. På senteret bor de voldtatte jentene sammen med barna sine og får hjelp til å oppfostre barna. På den måten får både mor og barn hjelp og skolegang.

Jentene flytter ut når de blir store nok til å klare seg selv, og Dina-stiftelsen vil da kunne hjelpe nye jenter.

Dina-stiftelsen samarbeider med den verdenskjente Denis Mukwege

Dina-stiftelsen samarbeider med verdenskjente Denis Mukwege, grunnlegger og lege ved Panzi sykehus i Bukavu. Han har blitt en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysiske skader forårsaket av gruppevoldtekt, og har mottatt flere priser for sitt arbeid. Panzi sykehus ligger bare 2 km fra Dina-stiftelsens senter i byen. Gjennom et samarbeid med sykehuset gir vi jentene en best mulig behandling.

Denis Mukwege var blant annet gjest på Skavlan i oktober 2014 – se hele intervjuet her.

Se dokumentaren om Denis Mukwege og kvinnesenteret «City of Joy» på Netflix.

Bilder fra prosjektet:

Klikk på bildene for større bilder og beskrivelse:

  • Dina-senter i Bukavu har plass til 70 jenter.
  • Jenter som har blitt gravide som følge av voldtekt – og som har opplevd å bli sosialt utstøtt får hjelp av Dina-stiftelsen. Enkelte av disse mødrene er så unge som 12 år. Ved senteret i Buakvu får de unge mødrene hjelp til å oppfostre barna sine. Foto: Sol Nodeland.
  • Mange av jentene har fått underlivene ødelagt etter at overgrepsmennene har stukket gjenstander som våpen og vedstykker inn i sine ofre. Jentene som trenger det får behandling ved Panzi sykehus i Bukavu.
  • Skole gir ikke bare jentene beskyttelse, men også kunnskapene til å unngå fattigdom, holde seg friske og få håp for fremtiden. Derfor får jentene starte en 12 års utdanning fra de er 5 år, avhengig av når de kommer til sentrene.
  • Fortvilte foreldre vet ikke hva de skal gjøre når deres døtre blir voldtatt. Mange har ikke økonomi til å gi døtrene behandlingen de trenger.
  • Et av Dina-sentrene ligger i Goma, også kalt «verdens voldtektshovedstad». På dette senteret er det plass til 200 voldtatte jenter. Foto: Sol Nodeland.
  • Jentene på Dina-sentrene får tre måltider om dagen. Jentene spiser gjerne grøt til frokost, og maismel og kassava brød til lunsj. Til middag og kvelds spiser de maismel, kassava brød, ris, poteter med bønner, grønnsaker, kjøtt eller fisk.
  • I tillegg til utdanning får jentene opplæring i bruk av symaskiner. Denne kunnskapen kan de bruke til fremtidige jobber.
  • På Dina-sentrene fokuseres det mye på lek for å hjelpe jentene til å bearbeide traumene. Her er jentene sammen med Rune Edvardsen, eller «pappa Rune» som de kaller han.