Legen til Dina-jentene vant fredsprisen

Doktor Denis Mukwege

Legen til Dina-jentene vant fredsprisen

Dina-stiftelsen driver et senter for 93 jenter i Bukavu, i Øst-Kongo. Fredag ble det offentliggjort at gynekologen som behandler jentene er vinneren av Nobels fredspris 2018.

Av Nathalie Edvardsen

Den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege ble fredag offentliggjort som mottakeren av Nobels fredspris for 2018. Prisen deles med Nadia Murad (25), og tildeles for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

- Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar. Med stort mot og fare for egen sikkerhet har de bekjempet krigsforbrytelser og søkt rettferdighet for ofrene, står det i komitéens begrunnelse.


Over 30 000 overlevende etter seksuelle overgrep har fått behandling av Mukwege

Doktor Denis Mukwege grunnla Panzi sykehus i 1999. I etterkant har han behandlet tusenvis av kvinner og barn, og har blitt en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysiske skader forårsaket av gruppevoldtekt.

I dokumentaren «City of Joy», som handler om et kvinnesenter han har startet for voldtatte kvinner, forteller han om at i starten trodde han det var enkelttilfeller og enkeltmennesker som hadde påført disse kvinnene slik lidelse. Men en ble fort til ti, ti ble til hundrevis, og hundrevis ble til tusenvis, og slik fortsatte det.

Han og staben har til nå behandlet tusener av pasienter utsatt for seksuelle overgrep i Øst-Kongo. De fleste overgrepene har skjedd med bakgrunn i en langvarig borgerkrig som har kostet mer enn seks millioner kongolesere livet.

25. oktober 2014 ble fredsprisvinnerens hjem angrepet av væpnede menn. En av vaktene hans ble drept, og selv unnslapp han så vidt med livet i behold.

Samarbeider med Dina-stiftelsen

Rune Edvardsen, leder for Dina-stiftelsen, har kjent legen siden han besøkte Panzi sykehus for første gang i 2004. Edvardsen hadde selv et sterkt møte med de brutale overgrepene som skjer i Øst-Kongo i 2002, da han fikk lille Dina i armene sine. Det lille jentebarnet var bare to år da hun ble utsatt for gruppevoldtekt. Edvardsen startet i etterkant et senter for å hjelpe jentebarn som var utsatt for seksuell vold i Goma, også kalt «verdens voldtektshovedstad». Dette ble starten på Dina-stiftelsen.

I 2007, etablerte stiftelsen et nytt senter i Bukavu, bare 2 km fra sykehuset til fredsprisvinneren. Det ble inngått et samarbeid med sykehuset, der jentene som kom til senteret ville få behandling ved sykehuset, og at senteret kunne ta imot jenter som skulle eller hadde blitt operert ved sykehuset. Flere av de 93 jentene som bor på senteret, er sendt av Mukwege for å hjelpe han med den store pågangen som sykehuset har.

- Har vært svært modig i denne kampen

I følge Edvardsen er dette den beste prisen som er tildelt på mange år. Han håper nå at dette setter et fokus på de brutale overgrepene som skjer kvinnene og barna i Øst-Kongo.

- Doktor Denis Mukwege har gitt sitt liv for kvinnene i Øst-Kongo. Han har stått opp for kvinner, og vært en røst imot undertrykkerne. Han har blitt forsøkt myrdet, og har måttet ofre mye av sin frihet. Med stort mot og fare for egen sikkerhet fortsetter han å arbeide mot seksuell vold og undertrykkelse, uansett hva det koster. Han har vært svært modig i denne kampen.

Tror soldatene må avvæpnes for å få en stopp på voldtektene

Doktor Mukwege har også blitt en av verdens fremste talsmenn mot bruken av voldtekt som våpen i krig. Seksuelle overgrep og massevoldtekt mot kvinner og barn har blitt utviklet til et strategisk krigsvåpen i Den demokratiske republikken Kongo. Seksualisert vold skal terrorisere befolkningen, spre skrekk og bryte ned motstandsvilje. FN anslår at mer enn en tredjedel av voldtektene som skjer i den østlige delen av landet er begått av den kongolesiske hæren.

I følge fredsprisvinneren må de kongolesiske soldatene bli avvæpnet om voldtekter skal stoppe. Han mener at mange av hærens tropper er «helt syke», at de bør bli fratatt våpnene og erstattes av rekrutter som har aldri utført seksuell vold eller kjempet for en voldelig milits.

Mukwege har også sagt at soldatene bør vurderes som «ofre» da de ble traumatisert under en av kontinentets mest brutale og eldste kriger, og trengte psykologhjelp som ikke fantes. Mange av dem var bare barn da de ble med i hæren. Han mener et tiltak er å opprette en hær der folk aldri har vært i en milits før, eller har aldri vært involvert i voldtekt eller ødeleggelser.

- Vi prøver å bygge noe med folk som er mentalt ustabile. Studier viser at de fleste har post-traumatisk stresslidelse. Hvordan kan du gi dem våpen?, har han tidligere uttalt til «The Guardian».

Mukwege har også kritisert det internasjonale samfunnet som gir store pengesummer inn i et militær som rutinemessig utfører seksuell vold, og mener at land som bruker mye penger for å prøve og bygge en hær av folk som er «helt syke» og ødelagt, vil aldri lykkes.

Dina-stiftelsen gratulerer doktor Mukwege med prisen, og håper det bidrar til forandring for kvinnene og barna i DR Kongo.

Bildegalleri:

Klikk på bildene for større bilder og beskrivelse:

  • Dina-stiftelsens ambassadør, Martin Heksestad, sammen med doktor Denis Mukwege november 2016. Foto: Per Gunnar Økland.
  • Dina-ambassadører møter fredsprisvinneren i november 2016. Fra venstre: Elise Gresaker, Jan Aril Edvardsen, Martin Heskestad, Monica Børressen, Denis Mukwege, Stine Stensøy og Anine Grøttland Jakobsen Watne. Foto: Per Gunnar Økland.
  • Dina-senter i Bukavu, ligger bare 2 km fra Panzi sykehus. 93 jenter får hjelp på senteret.