Dina-stiftelsen har åpnet ny skole i Bukavu

Kongolesiske jenter gjør skoleoppgaver.

Dina-stiftelsen har åpnet ny skole i Bukavu

Denne høsten har Dina-stiftelsen åpnet en grunnskole og videregående skole for 79 jentebarn ved Bukavu-senter i Den demokratiske republikken Kongo.

Av Nathalie Edvardsen

I Øst-Kongo, der krigen herjer som aller mest, har Dina-stiftelsen startet to sentre for voldtatte jenter. Et av disse sentrene ligger i Bukavu, hovedstaden i provinsen Sud-Kivu.

Bukavu-senter som ble startet i 2007, gir i dag 93 jenter et hjem, beskyttelse, medisinsk tilsyn, skolegang og hjelp til å bearbeide traumene.

Buakvu-jentene har fått egen skole

Dina-stiftelsen har nylig åpnet en grunnskole og videregående skole for jentene ved senteret. Frem til nå har jentene i Bukavu fått utdanning ved lokale skoler.

- Det har vært store utgifter ved å sende jentene til lokale skoler. Ved å drifte en egen skole, slik vi gjør i Goma, vil stiftelsen spare inn mye kostnader. Samtidig vil vi kunne kvalitetssikre utdanningen som jentene får, forteller Rune Edvardsen, leder for Dina-stiftelsen.

Det var under en veldedighetskonsert i sommer at det ble samlet til midler til den nye skolen. I høst, 24. september, åpnet skolen dørene for elevene.

- Glad for å kunne studere sammen med søstrene mine

Foreløpig studerer 79 av jentene ved den nye skolen. Grunnskolen er inndelt i 5 klassetrinn, og den videregående skolen i 3 klassetrinn. Det er ansatt 9 lærere.

Jentene er selv veldig glad for å studere ved senteret.

- At jeg nå kan studere ved senteret gjør at jeg kan tilbringe mer tid sammen med søstrene mine på senteret, sier Wabiwa (14).

Elevene i første til fjerde klasse går på skole på dagtid. Elever fra femte klasse ved grunnskolen og ved videregående skole studerer om ettermiddagen. Årsaken til dette er at noen av lærerne arbeider ved offentlige skoler om morgningene.

Skolen har også tatt imot 7 elever utenfor senteret, slik at jentene skal ha kontakt med andre barn. 13 jenter mellom tredje og sjette klasse må fortsatt studerer ved offentlige skoler.

- Målet er at alle jentene skal få utdanning ved den nye skolen, forklarer Edvardsen.

Trenger nye datamaskiner

Siden skolen har nylig startet er det fortsatt noen ting som gjenstår. Noen utfordringer kan løses over tid, mens en ting som bør løses umiddelbart er nye datamaskiner til jentene.

- Det er behov for flere maskiner for å gi en god opplæring bruk av datamaskiner. Elevene har nå problemer med å lære da det er lite mulighet til praktisk opplæring. Hvis noen kan hjelpe oss her hjemme, vil vi gjerne høre fra deg.

 

Lærer å designe klær for å kunne starte egen bedrift i fremtiden

I tillegg til utdanningen, lærer jentene å sy. Målet med kurset er at Dina-jentene skal være i stand til å sy egne klær, slik at da kan forsørge seg selv når de skal vende tilbake til sine hjem.

Første øvelse jentene har fått er å sy nye skoleuniformer, da mange av de gamle uniformene er slitt. For at opplæringen skal fungere enda bedre er det behov for mer stoff og flere redskaper. Mange av symaskinene fungerer ikke, og må repareres slik at jentene kan få et bedre resultat.

Utdanning av jenter – en lønnsom investering

Statsminister Erna Solberg har gjort utdanning av jenter til sin hjertesak, og sier: «Å investere i utdanning for alle er noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere fattigdom, bidra til demokratiutvikling og sørge for en positiv utvikling i fattige land».

Kongo som allerede har et svakt skolesystem risikerer at en hel generasjon frarøves skolegang. Kampene i ladet har hindret flere hundre tusen barn i å gå på skole, og i følge Flyktninghjelpen er det 7,4 millioner barn i Kongo som ikke får skolegang.

Avhengig av når de kommer til sentrene, får Dina-jentene starte på en 12 års utdanning fra de er 5 år. De får gå 6 år på grunnskole og 6 år på videregående skole, og får lære blant annet fransk, engelsk, matematikk, kjemi, samfunnsfag, geografi og historie.

Når jenter får tilgang til utdanning, tilegner de seg viktig kunnskap som gjør at de har større mulighet for å få seg jobb og en inntekt når de blir voksne. Selv med begrenset skolegang kan man se slike effekter av utdanning. Mødre som selv har gått på skole, sørger i større grad for å sende egne barn på skolen. Slik kan utdanning av jenter starte en positiv spiral og bidra til å føre hele familier ut av fattigdom, i følge Norad.

Bilder fra skolen i Bukavu:

Klikk på bildene for større bilder og beskrivelse:

  • Den nye skolen i Bukavu. Foto: Dina-stiftelsen.
  • Dina-stiftelsen har ansatt ni lærere på skolen. Her har de lærermøte. Foto: Dina-stiftelsen.
  • Den nye skolen gir utdanning til 86 elever. Her er noen av elevene. Foto: Dina-stiftelsen.
  • Lærer underviser for barna. Foto: Dina-stiftelsen.
  • Dina-jentene får utlevert nye skolebøker. Foto: Dina-stiftelsen.