Kjøpte sine døtre fri fra IS

Irakisk mann

Kjøpte sine døtre fri fra IS

Rune Edvardsen, grunnlegger av Dina-stiftelsen, besøkte flere flyktningleirer i Dahuk og Erbil, som ligger nord i Irak denne sommeren. Edvardsen fikk høre de sterke historiene om hva barn, kvinner og menn gjennomgikk mens terrorgruppen IS herjet i landet.

I et av teltene møter Edvardsen en mann som forteller, viser frem og dokumenterer hvordan han som leder av en storfamilie har kjøpt ut sine egne familiemedlemmer fra terrorgruppen IS.

Han er ingen rik mann, men fikk muligheten til å kjøpe ut døtrene da det fantes organisasjoner som samlet inn penger til familier som måtte kjøpe ut sine egne fra terrorgruppen. Organisasjonen som skulle hjelpe den eldre mannen skulle ha betalt familien tilbake kjøpesummene.

Men dette skjedde aldri. Mannen som har lånt 850 000 norske kroner, kjøpte ut åtte jenter fra IS-slaveriet, og sitter nå i stor gjeld uten inntekt. Organisasjonen tilbakebetalte 255 000 kroner, før de flyttet organisasjonen til et annet sted eller ble nedlagt.

Mannen sitter nå igjen med 510 000 kroner i gjeld som utlånerne krever tilbake.

Døtrene hans sitter ved siden av ham med tårer i øynene. De forteller sin historie om hvordan de ble solgt videre til nye menn, om deres liv som sexslaver i nesten tre år, før de ble kjøpt fri av deres far. I dag maler de bilder av sine historier, og forsøker å selge dem.

Ingen hjem å vende tilbake til

Mannen forteller at noen har laget dyrkbar mark over deres hjem som var ødelagt, og til og med gravplassen i landsbyen ligger nå under jorder der de dyrker.

Deres største ønske er kunne være normale beboere i landet de er født i. De håper flyktningsituasjonen skal avsluttes, og at de kan få hjelp til å starte opp som familier, og bygge opp sine liv på nytt. Men de opplever at ingen vil bygge opp deres hjem og landsbyer.

De vet at de har familiemedlemmer i leirer i Syria og Jordan, men ikke hvor.

Familien på 10-12 personer forteller at de får 75 kroner i støtte som de skal leve på i 45 dager. De har fått et telt av FN, og det er lagt inn strøm og vann. Familien må betale 44 kroner for drift av generatoren hver måned. Medisiner betaler de selv, men kan oppsøke hjelp ved et feltsykehus. De får gratis skole, men det er alt for få lærere. Når vinteren kommer blir det kuldegrader.

Dina-stiftelsen vil dele ut mat til flyktninger i Irak

Dina-stiftelsen vil starte opp et nytt prosjekt i Irak, og dele ut gratis brød til irakiske flyktninger som bor i flyktningleirer i Nord-Irak. Stiftelsen har fått fasiliteter til å starte bakerier i fem flyktningleirer i Dahuk og Erbil, men mangler støtte til driften.

Det trengs 108 personer per bakeri som kan støtte med 250 kroner i måneden.

Mange av flyktningene som vil få hjelp er jesidier som flyktet fra Sinjar-området da terrorgruppen IS gikk til angrep på dem i 2014. De lever under svært dårlige forhold og sitter fast uten å vite hva fremtiden bringer.

Forholdene i flyktningleirer

Flyktningleirer blir skapt av mangel på bedre alternativ. Det er en midlertidig håndtering av humanitære behov hos mennesker som har blitt tvunget på flukt fra sine hjem.?Dessverre kan flyktningleirer eksistere i årevis uten løsninger.

Hvis de over lengre tid blir sittende fast i flyktningleirer uten å vite hva fremtiden bringer, kan dette forverre tilstanden deres. Det samme er tilfelle hvis flyktningene lever under ekstreme boforhold og ikke får sine grunnleggende behov dekket.

Angrepet av IS

Jesidier tilhører en av mange religiøse minoritetsgrupper i Irak. I 2014 ble jesidiene angrepet av IS på Sinjar-området nord i Irak. Tusenvis ble tatt til fange eller drept, og nærmere hundre tusen mennesker flyktet til Sinjar-fjellet. Der var de fanget i dagevis uten mat og vann, før kurdiske styrker fikk laget en rømningsvei. De som ble på fjellet lengst døde av vannmangel, skader eller utmattelse. Dette var eldre, syke og gravide som ikke kunne ta seg ned på egen hånd.

Kvinner som ble fanget ble solgt som sexslaver. Mange av dem ble utsatt for gjentatte seksuelle overgrep. De ble tvunget til å konvertere, og flere av dem ble giftet bort til IS-krigere.

Menn ble separert fra familiene og tvunget til å konvertere. Gutter ble tatt fra sine mødre hvor de ble hjernevasket og trent til å bli barnesoldater. Om de nektet ble de drept.

Sinjar ble gjenerobret i november 2015. Flere år senere er jesidiene fortsatt på flukt i Nord-Irak og utlandet, uten noe hjem å vende tilbake til. Mange som flyktet mangler både identitetspapirer og dokumentasjon på eiendom.

I motsetning til andre steder i Irak, som gjenoppbygges sakte men sikkert, har det fortsatt ikke skjedd noe i Sinjar. Store deler er skadet eller ødelagt etter gjenerobringen av byen. Den forblir ubeboelig, uten vann, skoler eller sykehus. De som har vendt hjem lever under svært kummerlige forhold.

I følge flyktninghjelpen krever det mer internasjonal støtte til å sikre varig fred, inkludering og en bærekraftig fremtid i. Uten det vil jesidiene kanskje aldri få noe hjem å vende tilbake til.

Gi brød til irakiske flyktninger