Tragisk dødsfall ved vårt hjemløssenter i Uganda

Osman (2)

Tragisk dødsfall ved vårt hjemløssenter i Uganda

Nylig ble vi rammet av et tragisk dødsfall på vårt senter for hjemløse barn i Iganga, som ligger i den østlige regionen i Uganda.

I mars døde Lille Osman (2) brått og uventet fra oss. Hans 17-år gamle mor er sønderknust etter dødsfallet.

Moren flyttet inn på stiftelsens senter sammen med sin sønn sommeren 2018.

I en liten landsby vokste moren opp sammen med sin bestemor. Der levde de under svært dårlige forhold. Hennes mor døde i ung alder, og hennes far etterlot henne hos bestemoren for å oppsøke arbeid i en annen by.

Som barn drømte hun ofte om å rømme fra landsbyen, noe som ikke er en uvanlig tanke for barn som vokser opp i fattigdom. Hun slet også med selvmordstanker. Men da regjeringen åpnet opp for gratis skolegang, fikk hun gleden av å starte på skolen. Hennes mål var å fullføre.

I 6. klasse møtte hun en gutt som hun trodde skulle være hennes vei ut av elendigheten. Det endte opp med at hun ble gravid, og like etter, forlot barnefaren landsbyen. Hun var fortvilet, og forsøkte å holde svangerskapet skjult for skolen og bestemoren. Men etterhvert som magen vokste, endte det med at hun droppet ut av skolen og endte opp alene på gata. Hun var overlatt til seg selv da hun fødte lille Osman som 14 åring.

I 2018 kom hun i kontakt med to eldre damer som bodde i et eldre skur som var i ferd med å kollapse. Disse eldre damene hadde 31 hjemløse barn boende hos seg. På samme tid kom Dina-stiftelsen i kontakt med de eldre damene som førte til at stiftelsen bygde et senter for dem og barna i Iganga. Her flyttet hun inn sammen med sønnen sin og de andre barna.

På senteret trengte hun ikke lenger å bekymre seg over mat eller å ha et sted å sove. Hun var i ferd med å gå tilbake til skolebenken da sønnen helt uventet døde av en lungefeil.

Nylig våknet lille Osman opp med feber og smerter i brystet sitt. Moren tok med seg gutten til en helseklinikk i nærheten. To dager senere ble tilstanden forverret. Brystet svulmet opp, og ble erklært død på helseklinikken.

Moren er i sjokk, og har det fryktelig vondt. Dina-stiftelsen forsøker å gjøre det vi kan for henne, men opplever at verden er ubarmhjertig for henne.

Vår dypeste medfølelse går til hans mor. Nå har himmel fått en ny stjerne.