Albinoer i frykt

Albinokvinne i Burundi.

Siden det er mye overtro knyttet til albinisme, kan det være livsfarlig å ha syndromet. I Burundi og Tanzania er det mange albinoer som frykter for livene sine.

På grunn av overtro er det svært mange albinoer som frykter for livet. Burundi og Tanzania er noen av de farligste områdene for albinoer. Mange bytter livet til en albino mot store pengesummer. Trollmenn lager lykkedrinker tilsatt blod, knokler, hud og hår fra albinoer, mens fiskere tror de får bedre fangst om de vever hår fra en albino inn i sine nett. Prisen for en albinohånd kan være så mye som 12 000 norske kroner.

Tilstanden skyldes en gen-defekt som medfører manglende eller redusert evne til å danne pigment. Mennesker med albinisme har få eller ingen pigmenter i øyne, hud og hår. Albinisme er resultatet av et defekt «tyrosinase-gen» fra både far og mor. Det vanligste er at et barn med albinisme har foreldre med normal pigmentering, men de er altså begge bærere av albinisme i genene sine. For at de skal komme til uttrykk må en få barn med en partner med akkurat samme gen-defekt som seg selv, og begge de defekte genene må gå videre til barnet.

Albinisme forekommer i alle raser. I Afrika blir det i gjennomsnittet født en albino per 4000 fødte, mens i Norge fødes det i gjennomsnitt fire barn i året med en eller annen form for albinisme.