Dina-senter i Goma

ProsjektHjem for voldtatte jenter
StedGoma, DR Kongo
Hjelper200 jenter
Startet2003

Kongo er et av verdens verste land å vokse opp i. Et krigsherjet land, hvor korrupsjon og håpløshet råder. Konflikten som raser er den verste verden har sett siden 2. verdenskrig. Seksuell vold mot kvinner og barn er en av krigens brutaliteter.  

I 2002 var Rune Edvardsen på reise i Kongo, og fikk plassert lille Dina i armene sine. Hennes fortvilte mor fortalte om hvordan hennes to år gamle datter ble voldtatt av to menn. Edvardsen tenkte på sine to døtre hjemme – og fikk et sterkt behov for å hjelpe lille Dina. Det trengtes midler raskt for å få medisinsk behandling til Dina. Edvardsen ringte rundt til familie og venner, og fikk i løpet av kort tid nok midler til å sende Dina på sykehus. Det skulle vise seg at en liten voldtatt jente ble en redning for tusener av andre: Året etter var Dina-stiftelsens første hjem for voldtatte jenter ferdig i Goma, i Øst-Kongo. Dina var den først jenta som flyttet inn på senteret.


Dina sin historie er dessverre ikke unik

I denne stund er det svært mange unge voldtatte jenter som trenger hjelp og omsorg. Selv om krigen sluttet offisielt i 2003, fortsetter volden.

Siden starten har senteret blitt stadig større og i dag bor det 103 jenter på senteret. Et lignende senter er bygget i Bukavu, som ligger 222 km fra Goma.

Jentene som bor på senteret er fra to år og oppover, og er voldtatt en eller flere ganger. På senteret får jentene et hjem, beskyttelse, medisinsk tilsyn, skolegang og hjelp til å bearbeide traumene. Jentene får bo sammen med andre jenter som deler deres skjebne, og de får ansatte som tar seg av dem. De får tilgang på psykologhjelp for å bearbeide traumene, og advokathjelp til å følge opp saken.

Mange av jentene som kommer til sentrene trenger kirurgisk behandling. De har fått underlivene ødelagt etter at overgrepsmennene har stukket gjenstander som våpen og vedstykker inn i sine ofre. Disse jentene får behandling ved sykehus.

Dina-stiftelsen har startet en egne skole for jentene. Fra jentene er fem år, avhengig av når de kommer til sentrene, får de starte på en 12 års utdanning. De får gå 6 år på grunnskole og 6 år på videregående skole, og får lære blant annet fransk, engelsk, matematikk, kjemi, samfunnsfag, geografi og historie. Dette er jenter som kanskje aldri ville ha hatt muligheten til å gå på skole.

Jentene får også opplæring i bruk av datamaskiner og symaskiner, som skal hjelpe de til å få gode jobber i fremtiden.

Jentene flytter ut når de blir store nok til å klare seg selv, og Dina-stiftelsen vil da kunne hjelpe nye jenter.

Det betyr at Dina-stiftelsen gir hjelp til hundrevis av jenter, både i nær fremtid og videre fremtid.