Dina-senter i Bukavu

ProsjektHjem for voldtatte jenter
StedBukavu, DR Kongo
Hjelper70 jenter
Startet2005

Krigen i DR Kongo sluttet offisielt i 2003. Likevel fortsetter konfliktene, og en av verdens verste humanitære kriser finner sted i landet. Sjelden har verden sett kriger der seksuell vold mot kvinner har vært mer utbredt. I Øst-Kongo, der krigen herjer som aller mest, har Dina-stiftelsen startet to sentre for voldtatte jenter. Et av disse sentrene ligger i Bukavu, hovedstaden i provinsen Sud-Kivu.

De 70 jentene som bor på senteret er voldtatt en eller flere ganger. De har fått underlivene ødelagt etter at overgrepsmennene har stukket gjenstander som våpen og vedstykker inn i sine ofre. Dette er barn fra 2 år og oppover. På senteret får jentene et hjem, beskyttelse, medisinsk tilsyn, skolegang og hjelp til å bearbeide traumene. Jentene har opplevd mye vondt, og er avhengige av den hjelpen vi gir.

Bukavu-senter er spesielt rettet mot jenter som har blitt gravide som følge av voldtekt – og som har opplevd å bli sosialt utstøtt. Enkelte av disse mødrene er så unge som 12 år. På senteret bor de voldtatte jentene sammen med barna sine og får hjelp til å oppfostre barna. På den måten får både mor og barn hjelp.

Jentene flytter ut når de blir store nok til å klare seg selv, og senteret vil da kunne hjelpe nye jenter. På den måten hjelper Dina-stiftelsen hundrevis av jenter, både i nær fremtid og videre fremtid.

Dina-stiftelsen samarbeider med den verdenskjente Denis Mukwege
Bukavu-senteret ligger like ved Panzi sykehus, som er grunnlagt av den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege. Han har spesialisert seg i å behandle jenter som er blitt voldtatt. Han har blitt en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysisk skade forårsaket av gruppevoldtekt, og har mottatt flere utenlandske priser for sitt arbeid. Gjennom et samarbeid med sykehuset gir vi jentene en best mulig behandling.

Denis Mukwege var blant annet gjest på Skavlan i oktober 2014 – se hele intervjuet her.


Utdanning gir kunnskapene til å unngå fattigdom
Fra jentene er fem år, avhengig av når de kommer til sentrene, får jentene starte på en 12 års utdanning. De får gå 6 år på grunnskole og 6 år på videregående skole, og får lære blant annet fransk, engelsk, matematikk, kjemi, samfunnsfag, geografi og historie. Dette er jenter som kanskje aldri ville ha hatt muligheten til å gå på skole.

I Bukavu benytter Dina-stiftelsen lokale skoler for å utdanne jentene. Jentene får også opplæring i bruk av datamaskiner og symaskiner, som skal hjelpe de til å få gode jobber i fremtiden

Utvidelse av senteret i Bukavu – slik at enda flere jenter kan få hjelp, omsorg og en ny start
Senteret har nå nådd sin maksgrense. Vi ønsker derfor å øke kapasiteten fra 70 til 120 jenter. Det trengs nå penger til å bygge ut senteret i Bukavu. Utbyggingen av Bukavu-senteret vil koste oss omkring 1 million kroner. Til nå har vi skaffet 100 000 kroner. Vi trenger 500 000 kroner til å starte byggingen.

Dessverre ser vi at nye konflikter bryter stadig ut og setter i gang nye voldtektsbølger. 32 av de nye jentene som skal få plass ved senteret ble utsatt for massevoldtekt i Kavumu. I landsbyen, som ligger 33,4 km fra senteret i Bukavu, skal en bande ha misbrukt så mye som 32 jenter. Det var snakk om svært små barn som ble lokket inn i et hus hvor banden holdt til. Jentene skal ha blitt dopet ned før overgrepene skjedde. De små jentene ble utsatt for de mest utenkelige handlinger. I tillegg til seksualisert vold ble de lemlestet på det groveste. Stiftelsens feltarbeidere beskrev dette som det verste de hadde sett. Jentene har fått akutt hjelp av stiftelsen, men målet er å gi jentene plass ved senteret i Bukavu, der jentene vil få en bedre behandling og tryggere omgivelser. I mellomtiden bor jentene og deres familier i et hus som stiftelsen leier til dem.

Hendelsen ble blant annet omtalt av NRK. - les artikkelen her.

Det finnes ingen systemer som hjelper disse jentene. Dina-stiftelsen er deres eneste mulighet til å få hjelp!