Sykehus i Kititu

ProsjektSykehus
StedKititu, DR Kongo
Hjelper15 passienter hver dag
Startet2011

Norske pinsevenner har bygget et sykehus i Kititu i DR Kongo. Sykehuset er det eneste helsetilbudet i et befolkningsområde på 141 688 mennesker. Det har 120 sengeplasser, og bare 88 av dem er funksjonelle. Det utgjør likevel enn dobbel stander for helsesonen i Kititu enn det helsedepartementet gjør (1: 1610 i stedet for 1: 1000).

Sykehuset har 45 ansatte; 4 doktorer, 2 praktikantleger, 13 sykepleiere, 3 jordmødre, 2 lab teknikere og 5 er ansatt i administrasjonen. Det er godt utstyrt og har alt fra fødeavdeling, handikappsenter, røntgen, operasjonsstuer, medisin og kirurgisk avdeling. I tillegg er det en barneavdeling, hvor blant annet underernærte barn får hjelp. De underernærte barna tilbys mat og medisinsk behandling. Det blir også gitt omsorg til handikappede barn. 300 pasienter får hjelp hver måned.

Mange av pasientene er underernært, handikappede, ofre av seksuell vold og forlatte mødre. Sykehusets ledelse holder helsekostnadene til pasienten til lavest pris slik at de kan oppleve kjærlighet og empati fra sykehuset. I 2014 tok sykehuset imot 2688 pasienter. Av disse ble 523 henvist videre, 1588 ble innlagt og det ble gjennomført 252 operasjoner.

Under Kongo-krigen var det umulig å få samlet folk til vaksinering, og dermed brøt det ut polioepidemier. Dette medfører lammelse, spesielt i bena. Mange barn blir rammet av sykdommen.

Disse barna blir ofte ignorert av medmennesker, og krabber alene rundt i landsbyene på «alle fire». Ved å få rettet ut bena igjen med gips eller kirurgi ved et senter i Bukavu, får de hjelp til å kunne gå med krykker. Disse får igjen oppfølging ved sykehuset i Kititu. Mange av dem har ikke fått gå på skole, noe sykehuset hjelper dem med. Det koster cirka 400 dollar for operasjon og gjenopptrening, og for mat og transport. Men å ha dem på skolen koster cirka 1 euro per måned, med mat, uniform og skrivemateriell. Sykehuset hjelper også voldtatte og foreldreløse barn med utdanning. Mange internflyktninger sliter også med dette, men dessverre rekker ikke ressursene til alle.

Dina-stiftelsen har støttet driften av sykehuset med 3000 USD i måneden siden 2011.