Fra Dina-senter til jobb i konditorbedrift
Sammen skaper vi muligheter, håp og en ny fremtid til svært mange sårbare jentebarn. En av dem som har fått en ny start er Dora (19).

Dina-stiftelsens senter for voldtatte jentebarn i Goma-i Nord-Kivu-provinsen i Den demokratiske republikken Kongo.
Siden 2002 har Dina-stiftelsen gitt omsorg og nødvendig hjelp til hundrevis av jentebarn som har blitt utsatt for seksuell vold i Den demokratiske republikken Kongo. Svært mange av jentene har vokst opp til å bli trygge og selvstendige voksne – som ikke lar en tragedie definere hvem de er.
En av dem som har fått en ny start og en ny fremtid er Dora (19).
Dette er en jente som stiftelsen kom over i Sake i 2006, som er en by i Nord-Kivu-provinsen. På den tiden var stedet preget av voldelige konflikter mellom regjeringssoldater og styrker ledet av Laurent Nkunda, som førte til at tusenvis av innbyggere måtte flykte. Dina-stiftelsen var i området for å hente ut unge jenter, som hadde overlevd seksuelle overgrep som følge av de voldelige konfliktene. Det var da stiftelsen kom over Dora.
Hennes mor fortalte at faren døde da barnet var to år gammel, og at livet ble vanskelig for dem etter dødsfallet. Moren sto uten muligheter til å gi datteren et godt liv. Det førte til at det lille jentebarnet ble svært underernært og fikk kraftige infeksjoner i kroppen. Dora endte derfor opp på et ernæringssenter i Sake.

Hundrevis av jentebarn har fått hjelp siden starten i 2002.
På senteret ble Dora, som på den tiden var tre år, utsatt for en traumatisk opplevelse. En mannlig sykepleier dopet henne ned og forgrep seg på henne. Mannen påført henne store fysiske og psykiske skader, som vil forfølge henne resten av livet.
Uten hell forsøkte de andre sykepleierne å spore opp mannen som hadde utført de groteske handlingene. De startet behandlingen av henne, men etter en måned mistet senteret sin driftstillatelse og måtte stenge. Dora måtte derfor avslutte behandlingen og dra tilbake til moren.
Dette skjedde et par måneder før Dina-stiftelsen fikk opplysninger om Dora. Under samtalen med moren kom man frem til at Dora skulle bli med til stiftelsens mottakssenter for voldtatte jentebarn i Goma. Her fikk hun fortsette behandlingen av de fysiske og psykiske skadene.
– Hun var rask med å tilpasse seg det nye livet på senteret, og forvandlet seg til en positiv og glad jente, som ble godt integrert med de andre jentene, forteller Rosette, leder ved stiftelsens senter i Goma.
Dora tilbrakte nesten hele barndommen sin på senteret.
– På senteret fikk hun en 12-års utdannelse. Hun fikk lære blant annet fransk, engelsk, matematikk, kjemi, samfunnsfag, geografi og historie. Hun fikk også utdanning innen klipp og søm, forklarer Rosette.
For kort tid siden var Dora tilbake på senteret og fortalte at hun hadde fått seg jobb i en konditorbedrift. Hun hadde hun noe hun ville formidle.
– Siden dere hjalp meg, ga meg utdanning og fordi dere brydde dere om meg, har jeg nå blitt til en viktig samfunnsborger. Tusen takk for at dere ga meg alt jeg trengte i alle disse årene, var hennes beskjed.

Gjennom en trygg og god skolegang får jentene kunnskapene de trenger til å forme sin egen framtid.