Project Description

Hjelp til hjemløse barn i Uganda

Dina-stiftelsen hjelper sårbare gatebarn ut av slummene i Uganda. På et krisesenter får hjemløse barn mat, klær, utdanning og husly.

Hjemløse gutter i Uganda

Mange av barna som havner på de ugandiske gatene har valgt det selv. Det kan virke som et bedre alternativ enn å bli banket helseløse hjemme av mamma eller pappa. Barna velger å møte de ukjente farene i gatelivet i stedet for å fortsette å møte de kjente farene ved å bo i hjemmene sine. Andre årsaker til at barn ofte ender opp på gata er flukten fra fattigdom eller foreldreløshet.

Livet på gata er svært vanskelig. Mange barn ruser seg, slik at de kan sove uten å bry seg om kulde, mygg og sult. Dagene går som regel med på finne små oppgaver å gjøre i bytte mot mat eller penger.

Har startet et krisesenter for gatebarn

I Uganda har Dina-stiftelsen startet et krisesenter for gatebarn i byen Iganga, som ligger i den østlige regionen i Uganda. På senteret får 36 sårbare barn mat, klær utdanning og husly.

Barna som får hjelp er spedbarn, små barn og tenåringer. 21 av dem går på en lokal skole i nærheten, mens resten er småbarn. På skolen lærer de matematikk, engelsk samfunnsfag, naturfag og religion, i tillegg til at de lærer å lese. Utdanningen er selve grunnlaget for fremtiden deres.

Senteret består av et stort oppholdsrom, kjøkken, toaletter, soverom for jenter, soverom for gutter, et soverom for ledere og et soverom for vaktmester.

Solcellepaneler er installert på senteret som gjør senteret til det eneste hjemmet i nabolaget med tilgang på strøm. Barna kan nå se på TV, høre på radio og har lys når det mørkner om kveldene.

Prosjektet er et samarbeid mellom Dina-stiftelsen og den ugandiske stiftelsen, «Feed the Streets». Bakgrunnen for prosjektet var at Dina-stiftelsen kom i kontakt med to eldre damer som bodde sammen med 32 forlatte og foreldreløse barn, i et gammelt hus som var i ferd med å kollapse. Stiftelsen hjalp dem ved å bygge et senter for dem. Senteret tok også inn foreldreløse barn fra nabolaget. Bare to uker etter at de flyttet inn, kollapset det gamle huset. Dersom ingenting hadde blitt gjort med det, ville huset det ha kollapset på dem.

Beskytter albinobarn

Enkelte av barna som får hjelp er født med albinisme. På senteret beskyttes de mot farlige myter som setter deres liv i livsfare.

Albinisme er en medfødt genetisk tilstand hvor kroppen ikke kan, eller er begrenset i å produsere melanin, stoffet som er ansvarlig for fargene i hud, hår og øyne.

I enkelte områder med tilgang på lite teknologi og forskning oppfattes denne medisinske tilstanden som trolldom.

Heksedoktorer bruker kroppsdeler og organer fra albinoer til sine svartekunster. Mytene sier at hvis du tar en kroppsdel fra en albino og gir til en heksedoktor, vil han gjøre deg rik og berømt. Det gjør at albinoer risikerer å bli drept hver eneste dag.

Utallige mennesker med albinisme har blitt angrepet eller brutalt myrdet. Likene deres har blitt funnet med manglende kroppsdeler. Ofte er foreldre eller nære slektninger involvert i angrepene. Andre drepes av sine egne foreldre eller slektninger som ikke ønsker å leve med skam og forfølgelse.

Uten hjelp ville disse barna fortsatt ha et liv med fattigdom og utenforskap. Mange albinobarn møter på diskriminering på skolen, og noen ganger fra både elever og lærere.

Albinobarna som får hjelp har nedsatt syn på grunn av manglende pigmenter i øynene. Dette gir dem ekstra utfordringer på skolen.

Delt ut mat til tusenvis av gatebarn

Dina-stiftelsen har også gitt nødhjelp ved å bidra med mat og utstyr til tusenvis av gatebarn i byene Iganga, Mukono, Masaka, Kisenyi og Katooke.