Project Description

Pygmé-folket har også rettigheter

Regnskogen har vært deres hjem i årtusener, men krig og konflikt har tvunget pygmé-folket ut av regnskogen. I det krigsherjede Masisi, har Dina-stiftelsen kjøpt et fjell der pygmé-folket trygt kan bosette seg.

Mennesker på flukt i Kongo

«Pygmé» er et begrep som benyttes av myndighetene og sivilsamfunnet når man snakker om urfolk i Den demokratiske republikken Kongo.

Det er en uholdbar situasjon for pygméer i Kongo. Pygmé-folket blir ofte marginalisert og diskriminert av andre grupper i landet. Under krig og konflikt har de blitt drept og forfulgt.

Regnskogen har vært deres hjem og levebrød i årtusener. De har stor kunnskap om hvordan skogen brukes på en bærekraftig måte. Men krig og konflikt har tvunget pygmé-folket ut av regnskogen. Dette har drevet dem ut i en dyp fattigdom. De fleste pygméer lever under svært dårlige kår, og mangler tilgang til helsetjenester, skolegang og andre offentlige tjenester.

Det antas å være titusenvis av pygméer i Kongo. Mange lever i flyktningleirer etter å ha flyktet fra konflikter, uten noe håp om å komme tilbake til regnskogene der de kom fra.

Familien får land, og barna utdannes.

I det krigsherjede Masisi, som ligger 69 km nordvest fra Goma, har Dina-stiftelsen kjøpt et fjell der pygméer som har vært på flukt i mange år kan bosett seg. Flere hundre pygméfamilier har slått seg ned på fjellet.

På fjellet har stiftelsen startet en skole for 350 pygmébarn. Skolen er finansiert av ansatte ved Modena Fliser i Kristiansand, og driftes av Dina-stiftelsen.

Prosjektet er en viktig del av stiftelsens fredsarbeid i Den demokratiske republikken Kongo.