Pygmébarn har også rett på utdanning

Pygmé-folket er en marginalisert og diskriminert gruppe, som ofte mangler tilgang til offentlige tjenester. Hele 75 prosent av kongolesiske pygmébarn får ikke gå på skole.

«Pygmé» er et begrep som benyttes av myndighetene og sivilsamfunnet når man snakker om urfolk i Den demokratiske republikken Kongo. De blir ofte marginalisert og diskriminert av andre grupper i landet, og for mange av dem er situasjonen uholdbar.

Regnskogen har vært deres hjem i årtusener, men krig og konflikt har tvunget pygmé-folket ut av regnskogen. Mange har blitt drept og forfulgt. Dette har drevet dem ut i en dyp fattigdom.

De fleste pygméer lever under svært dårlige kår, og ofte mangler de tilgang til helsetjenester, skolegang og andre offentlige tjenester.

UNICEF anslår at bare 35 prosent av kongolesiske pygmébarn får skolegang.

Det antas å være titusenvis av pygméer i Kongo. Tusenvis lever i flyktningleirer etter å ha flyktet fra konflikter, uten noe håp om å komme tilbake til regnskogene der de kom fra.

Dina-stiftelsen gir utdanning til hundrevis av gatebarn.

Dina-stiftelsen gir skolegang til pygméer i Masis-fjellen

I det krigsherjede Masisi, som ligger i Nord-Kivu provinsen i den østlige delen av landet, har Dina-stiftelsen kjøpt et fjell der pygmé-familier trygt har bosatt seg. Flere hundre pygméfamilier har slått seg ned på fjellet.

På fjellet har stiftelsen en barneskole som gir gratis utdanning. Skoleåret 2019/20 var det 327 elever ved skolen. 101 av dem var pygmébarn.

Skolen er finansiert av ansatte ved Modena Fliser i Kristiansand, og driftes av Dina-stiftelsen.

Prosjektet er en viktig del av stiftelsens fredsarbeid i Den demokratiske republikken Kongo.

Del siden med venner: