Voldtatte jentebarn
Seksuell vold mot kvinner og barn i Den demokratiske republikken Kongo er noe av den verste verden har sett. Særlig øst i landet, utsettes sivilbefolkningen for massive overgrep. Jenter er ekstremt utsatt.
I Øst-Kongo har Dina-stiftelsen startet to mottakssentre for overlevende av seksuell vold som gir de yngste ofrene nødvendig hjelp, beskyttelse, omsorg, utdanning og hjelp til å bearbeide traumene sine. De som får hjelp er jenter mellom 2 og 18 år.
På sentrene får JENTENE:
MEDISINSK BEHANDLING
ET VOLDTATT JENTEBARN HAR BEHOV FOR AKUTT HJELP FOR Å SIKRE AT ALVORLIGE SKADER IKKE BLIR DØDELIGE
Dina-stiftelsen sørger for at ofrene får medisinske undersøkelser ved lokale sykehus, og at de får behandling av fysiske skader som følge av voldtektene. Flere av dem får behandling av den verdenskjente gynekologen, Dr. Denis Mukwege, som har blitt en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysiske skader forårsaket av gruppevoldtekt. Mukwege har behandlet over 40 000 overlevende av seksuell vold, og har blitt tildelt flere priser for sitt arbeid. I 2018 mottok han Nobels fredspris for å ha rettet oppmerksomhet mot, og bekjempet krigsforbrytelser som seksuell vold som krigsvåpen.
Traumesentrene utfører regelmessige helsekontroller for å følge opp helsesituasjonen til det enkelte barnet, og for å fange opp sykdom/skader.



UTDANNING OG TRYGGE SKOLEVEIER
En trygg og god skolegang gir jentene kunnskapene de trenger til å forme sin egen framtid
Jentene som får hjelp får starte på en 12 års utdanning som gir dem kunnskapene til å unngå fattigdom og håp for fremtiden. De får gå 6 år på barnetrinnet og 6 år på ungdomstrinnet, og får lære blant annet fransk, engelsk, matematikk, kjemi, samfunnsfag, geografi og historie. Dina-stiftelsen har startet egne skoler til å utdanne jentene. Noen få utdannes på lokale skoler.
Etter å ha fullført ungdomstrinnet får jentene tildelt et vitnemål som gjør at de kan gå videre på universiteter eller høyskoler. Det finnes også flere yrker de kan arbeide i med den utdanning de allerede har fått ved sentrene.
På sentrene får jentene opplæring i bruk av datamaskiner og symaskiner. De lærer å sy egne klær og skoleuniformer.
Jentene flytter ut når de blir store nok til å klare seg selv. Når de forlate sentrene får de med seg en symaskin og en utstyrspakke slik at de kan starte sin egen bedrift.



Utdanning gir jentene muligheten til å få en bedre fremtid
Med utdanning i ryggen er jentene bedre rustet til å få et godt liv. Det gir dem større muligheter til å få seg jobb og dermed en inntekt når de blir voksne.
I følge Verdensbanken (2018) tjener en jente med gjennomført ungdomsskole nesten dobbelt så mye som en jente som ikke har gått på skolen.
At de kan lese og tilegne seg kunnskap, setter dem i bedre stand til å ta vare på seg selv, og øker kunnskapen rundt hygiene, ernæring, smittefare, vaksinering og generell helse. Det setter dem også i bedre stand til å ta vare på egne barn når de blir mødre.
DE PSYKISKE ETTERVIRKNINGENE
En voldtekt er en intensjonell handling som krenker kropp og intimitet og er vanskeligere for ofret å forstå
Jentebarna har høy risiko for å utvikle psykiske komplikasjoner som posttraumatisk stresslidelse, depresjon, selvmordsatferd, sosial tilbaketrekning og angst. På sentrene hjelper vi jentene med å bearbeide traumene sine. Jentenes mentale helse utredes først av lokalsykehusene. Deretter får de hjelp gjennom terapi og samtaler med helsesøster og en klinisk psykolog. De ansatte ved sentrene kurses i hvordan de skal håndtere de traumatiserte jentene.
Seksuell vold som krigsvåpen
Mange av jentebarna blir utsatt for såkalte gruppevoldtekter. Ofte er hensikten å påføre fienden skader, og forsterke samholdet blant soldatene. Voldtekt av motstanderens kvinner og barn signaliserer at motstanderen ikke klarer å beskytte sine egne og på den måten blir de ikke sett på som ekte menn.
Ofrene får sjeldent hjelp og må bære på skammen og smerten i lang tid etterpå. De og deres lokalsamfunn blir revet i filler.
Jeg var inne i huset vårt sammen med storesøsteren min. Vi var alene hjemme. Soldater stormet inn, og to av dem voldtok meg.
Soldater kom til huset vårt. De begynte å voldta meg. Min mann prøvde å redde meg. De skjøt og drepte ham. Så drepte de fire av mine barn. Nå har jeg bare min lille baby og hans storebror igjen.
Jeg var ute på markene for å sanke grønnsaker. En Interahamwe-soldat kom og truet meg med våpen. Han sa at hvis jeg flyktet skulle han drepe meg. Så dro han av klærne mine og voldtok meg. Nå vil jeg gjerne bo på Dina-senteret og få hjelp.
DE JURIDISKE RETTIGHETENE
Det dårlige rettssystemet gjør at overgriperne går fri
Det er svært vanskelig for ofrene å rettsforfølge overgrepsmennene da de fleste overgrepene skjer av uniformerte menn og væpnede grupper, i ukontrollerte områder om natten. De fleste slipper unna straff og rettsforfølgelse.
På landsbygda rapporteres overgrepene lokalt. Deretter kommer de lokale myndighetene i kontakt med de ulike institusjonene for å bestemme hvordan saken skal håndteres for å maksimere sjansene for utvinning etter voldtekt.
Sakene blir sjeldent oppklart…