UTDANNING AV JENTER

Gjennom en trygg og god skolegang får jenter kunnskapen de trenger til å forme sin egen framtid. Utdanning gir jenter inntekt, arbeid og makt over deres eget liv.

Utdanning for jenter er en av de mest lønnsomme investeringene man kan gjøre for å bekjempe fattigdom, og virker positivt inn på en rekke områder.

Fremdeles er det et mindretall av jenter i skolen i fattige land. De fattige familiene gjøre ofte prioriteringer som går på bekostning av døtrenes skolegang. Det anses ofte som ikke like verdifullt å utdanne jenter som gutter.

Når jenter får utdanning, har de større muligheter for å få seg jobb og en inntekt når de blir voksne. Selv begrenset skolegang gir positive resultater. I følge Verdensbanken (2018) vil en jente som har gjennomført ungdomsskolen tjene nesten dobbelt så mye som en jente som ikke har gått på skole.

Ungdomsskoleutdanning til jenter bidrar også til å redusere barneekteskap og tidlige fødsler.

Utdanning av jenter kan starte en positiv spiral og bidra til å føre hele familien ut av fattigdom. Mødre som selv har gått på skole, sørger i større grad for å sende egne barn på skolen. At de kan lese og tilegne seg kunnskap, setter dem i bedre stand til å ta vare på seg selv og barnas helse.

For mange som ikke får utdanning er det å bli kone og mor det eneste valget de har for fremtiden.

Utdanner voldtektsofre i Øst-Kongo

Dina-stiftelsen gir beskyttelse, omsorg og nødvendig hjelp til over 200 jentebarn som har vært utsatt for seksuell vold i Den demokratiske republikken Kongo.

Ved stiftelsens to sentre i Øst-Kongo får jentene starte på en 12 års utdanning fra de er 5 år, avhengig av når de kommer til sentrene.

Jentene får gå 6 år på barnetrinnet og 6 år på ungdomstrinnet, og får lære blant annet fransk, engelsk, matematikk, kjemi, samfunnsfag, geografi og historie.

Etter å ha fullført ungdomstrinnet får jentene tildelt et vitnemål som gjør at de kan gå videre universiteter eller høyskole. Det finnes også flere yrker de kan arbeide i med den utdanning de har fått ved sentrene.

Ved siden av skolen får jentene også opplæring i bruk av datamaskiner og trenes opp til å bli syersker. Jentene lærer blant annet ved sy sine egne klær og skoleuniformer.

Når tiden er inne for å forlate sentrene, får jentene med seg symaskin, stoff og litt utstyr.

En trygg skolevei beskytter jentene

Dina-stiftelsen har startet egne skoler ved sentrene som gir jentebarna en trygg vei til skolen. Bare noen få av jentene utdannnes ved lokale skoler utenfor sentrene.

Kongolesiske jenter utsettes ofte for seksuell trakassering, seksuelle overgrep eller blir rekruttert av militser på vei til skolen og fra skolen, eller på skolen.

MONUSCO, som er FNs organisasjon for å sikre fred i Den demokratiske republikken Kongo, estimerer at så mye som 30 til 40 prosent av barnesoldatene i landet er jenter.

I en rapport, «What the girls say», som ble utført av Child Soliders International i 2018, viste det seg at halvparten av jentesoldatene som ble intervjuet, meldte seg frivillig inn i væpnede grupper på grunn av manglende skolegang. Noen ble lovet lønn dersom de deltok, men ble isteden seksuelt, fysisk og psykisk misbrukt. Mange av jentene som ble intervjuet fortalte at til tross for den daglige volden som de opplevde av de væpnede gruppene, var det avvisningen fra familien og stigma de møtte som overlevende av seksuell vold som var den største emosjonelle lidelsen.

Del siden med venner: